Γιατί τα Κεριά Σόγιας Μπορεί να Έχουν Ανώμαλη Επιφάνεια μετά το Σβήσιμο

Τα κεριά σόγιας έχουν κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελούν μια φυσική, οικολογική και ασφαλή επιλογή για τον χώρο σας. Ωστόσο, αν έχετε παρατηρήσει ότι η επιφάνεια του κεριού σας εμφανίζει κάποιες ανωμαλίες ή “λακκούβες” αφού σβήσει, μην ανησυχείτε! Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει συχνά στα κεριά από σόγια, και δεν επηρεάζει την ποιότητα ή τη διάρκεια ζωής τους. Παρακάτω, εξηγούμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Τι προκαλεί την ανώμαλη επιφάνεια στα κεριά σόγιας;

1. Φυσικές ιδιότητες του κεριού σόγιας: Τα κεριά σόγιας έχουν διαφορετική σύσταση από τα κεριά παραφίνης. Η σόγια είναι ένα φυσικό προϊόν, και γι’ αυτό τείνει να καίγεται με πιο αργό ρυθμό και να στερεοποιείται πιο αργά, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ανομοιόμορφη επιφάνεια όταν κρυώσει.


2. Ανομοιόμορφη ψύξη: Όταν σβήνει το κερί, το λιωμένο κερί στην επιφάνεια αρχίζει να στερεοποιείται. Αν το κερί ψυχθεί γρήγορα ή αν υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του κέντρου και της άκρης του κεριού, η επιφάνεια μπορεί να εμφανίσει ανομοιομορφίες. Αυτές οι “λακκούβες” είναι απόλυτα φυσιολογικές και δείχνουν ότι το κερί από σόγια είναι ένα αυθεντικό και φυσικό προϊόν.


3. Ο τρόπος που σβήνει το κερί: Εάν σβήνετε το κερί με καπάκι ή “σβήστρα”, αυτό μπορεί να δημιουργήσει διαφορά θερμοκρασίας στην επιφάνεια και να οδηγήσει σε ανώμαλη στερεοποίηση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν σβήσετε το κερί φυσώντας το.



Πώς μπορείτε να μειώσετε το φαινόμενο;

Παρόλο που η ανώμαλη επιφάνεια δεν επηρεάζει την απόδοση του κεριού σας, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το μειώσετε:

1. Καίτε το κερί μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα η επιφάνεια: Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ομοιόμορφη καύση είναι να αφήνετε το κερί να καίγεται αρκετά (αλλά ποτέ πάνω απο 3 ώρες) ώστε να λιώσει ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια του κεριού. Έτσι, αποφεύγετε την ανομοιογενή ψύξη και τη δημιουργία “λακκούβων”.


2. Διατηρήστε σταθερή θερμοκρασία στο χώρο: Τα κεριά σόγιας λειτουργούν καλύτερα σε χώρους με σταθερή θερμοκρασία. Αποφύγετε τις μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία στερεοποίησης.


3. Σβήστε το κερί με έναν πιο ήπιο τρόπο: Αντί να φυσάτε το κερί, χρησιμοποιήστε μια σβήστρα (snuffer) ή κλείστε το με καπάκι για να το σβήσετε πιο ομαλά, ελαχιστοποιώντας τις θερμοκρασιακές αλλαγές στην επιφάνεια.



Γιατί η ανώμαλη επιφάνεια δεν είναι πρόβλημα;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ανώμαλη επιφάνεια δεν επηρεάζει καθόλου τη λειτουργία του κεριού σας. Η καθαρή, αργή καύση και το απαλό φως του κεριού από σόγια παραμένουν τα ίδια. Οι μικρές αυτές ατέλειες δείχνουν ότι το κερί σας είναι κατασκευασμένο από φυσικά συστατικά και δεν περιέχει πρόσθετα χημικά ή τεχνητά συστατικά.



Αν παρατηρήσετε ανώμαλη επιφάνεια στο κερί σας από σόγια μετά το σβήσιμο, μην ανησυχείτε. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα φυσικά κεριά τόσο ξεχωριστά. Τα κεριά σόγιας είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καίγονται καθαρά και προσφέρουν ζεστασιά και άρωμα στον χώρο σας. Με τη σωστή φροντίδα, θα τα απολαμβάνετε για πολλές ώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *